Vem eller vad styr ditt liv?

vemhallerdigomryggen-2400x720

Eller, vem håller dig om ryggen? En dag insåg jag plötsligt hur en del av min identitet blivit kapad på grund av ett som vid första anblicken synes vara ett trivialt och slumpmässigt sammanträffande under min barndom. Hur ser det ut för dig på din livsväg?

Jag växte upp på Sofiaparken som bestod av trevånings tegellängor byggda kring en cirkelformad park. Vi bodde på översta våningen och genom fönstret hade vi fri uppsikt över alla de andra längorna.

I huset snett till vänster från oss bodde en trotsig, uppstudsig och högljudd tonåring med blekblonderat tupperat hår a la 60-tal. Hon hängde ofta ut från sitt fönster skrikandes och vrålandes och ibland blev hon hämtad av en farlig tuffing på motorcykel.  Det är i alla fall så jag minns det.

Jag var livrädd för henne och tyckte hon var avskyvärd på alla sätt. Så snart hon visade sig på gården sprang jag hem i ilfart och gömde mig. Väl hemma i trygghet kunde jag ändå inte låta bli att beskåda farligheterna på avstånd från det öppna fönstret.

healingkoden, healingkod coach, LilyOnEarth, rädsla, självvärde

Nu förhöll det sig så oturligt att hon hade samma namn som jag!  Mitt dubbelnamn var inget vanligt namn och som barn kände jag ingen annan än hon och jag som hette så. Det resulterade i att under en känslig period i min uppväxt spökade frustrerande känslor inne i mig kring min äldre dubbelgångare som skrämde vett och sans ur mig och hotade mitt barnsliga ego likt en ond häxa. Men det värsta av allt var att hon bar mitt namn!

Hur hanterar man det som 6-åring? För mig blev mitt namn plötsligt fult och äckligt eftersom jag började förknippa det med mina upplevelser av henne och inte med mig själv.

Namnet är en stor del av identiteten och med logiken hos en 6-åring kan det  lätt bli så här:
Jag är Eva Karin!
Eva Karin är dum, ful och äcklig!
Alltså, jag är dum, ful och äcklig!

Jag minns att min mor berättade för mig att egentligen hade de först tänkt döpa mig till Eva Maria och jag undrade varför det inte blev så. Eva Maria klingade så mycket vackrare i mitt sinne.

En vacker dag mer än 50 år senare kom det förträngda och bortglömda minnet av min ödesdigra namne fram ur glömskan och uppenbarade sig precis när det var dags. En till synes trivial och obetydlig sak såhär i efterhand, som jag inte ägnat någon större uppmärksamhet under mitt vuxna liv.

Det blev dags att koda på det! Att rensa ut djupare skikt av självförakt och ta självvärdet en nivå upp.

En uppkäftig tonåring för så länge länge sedan med en fralla intupperad under blekblonderat och hårdsprayat hår behövde inte längre styra någon del av mitt liv! Så befriande!

Och mitt namn duger, jag duger! Eva betyder ”jord” och Karin ”den rena”, helt ok och det är jag! Nu undrar jag i mitt stilla sinne vad som hände med min namne…

Vem eller vad styr ditt liv eller delar av ditt liv från det förgångnas fördolda skrymslen och vrår?

Med massor av kärlek önskar jag dig ständigt nya befrielser!
-Eva Karin

Healingkoden Coachning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *